Altres Celebracions | La Vall d'uixo

Altres Celebracions

 SETMANA SANTA

L'esplendor i solemnitat de les celebracions processionals de la Vall d´Uixó, es van extingir en els anys 60. Vint-i-dos anys més tard, un número reduït de representants de les confraries es van marcar dos metes. La primera, recuperar les solemnes desfilades processionals pels nostres carrers amb les cinc confraries de penitents, en el silenci de la nit, el redoblament de tambors i l'anar amb les seues riqueses i precioses peanyes. D'altra banda, formar una Junta de Confraries que les aglutinara i mantinguera unides.

La Junta de Confraries que podem trobar en la ciutat de la Vall d´Uixó i que ixen en processó de Setmana Santa amb els seus passos són :

  • Ecce- Hommo

  • Jesús Natzaré i Santa Faç

  • Puríssima Sang i Sant Sepulcre

  • Granaders de la Mare de Déu dels Dolores

  • Mare de Dèu al Peu de la Creu.

La solemnitat de les desfilades processionals, el fervor i la passió, fan que en la nostra ciutat es respirara l'aroma típica de la primavera i la Setmana Santa. La processó de la nit del Dijous al Divendres Sant, la Processó del Sant Enterrament la nit del Divendres Sant i la Trobada el dia de Domingo de Pasqua, omplin el carrer de multitud de "Confrares" i devoció.

 

ROMERIA DE SANT ANTONI

La festa es realitza en cap de setmana, el més pròxim a la data del dia del Sant, que és el 17 de Gener. L'Associació Cultural "Genets i carreters" organitzen en la Plaça de Ntra. Sra. de l'Assumpció la tradicional cercavila d'animals. Cavalls, gossos, gats, peixos, canaris, tortugas... i una infinitat d'animals ixen al carrer en la participativa cercavila de Sant Antoni pels principals carrers de la Ciutat. A cada animal participant, és el rector de la parròquia el que ho beneïx al seu pas, i obsequia al seu portador amb el rotllo de Sant Antoni (pa beneït en forma de rosca) , el qual i segons la tradició és un present de prospera salut i bienestar.

El diumenge s'organitza l'anual esmorzar de "San Antoni", des del paratge de Sant Josep i amb la música de "Dulzaina i Tabal" es realitza el pelegrinatge cap a l'ermita de Sant Antoni amb el Sant a qui es venera, portat a coll. Una vegada finalitzada el pelegrinatge, en l'humil santuari es realitza una missa per a l'ocasió. Posteriorment es repartix entre tots els assistents un entrepà per a l'esmorzar, a més les persones que ho desitgen poden prendre un got de vi negre, que brolla d'una font que es troba en la contornada de l'ermita. De record els participants de la festa es porten un mocador de record amb la imatge del sant, "Sant Antoni Abad".

 

A.C. DAMES I CAVALLERS D´UIXO

L'Associació Cultural "Dames i Cavallers d´Uixó", és una associació de caràcter cultural. Va nàixer l'any 2005, es definix com una associació independent i oberta a la participació de tots els veïns.

L'associació, commemora els fets històrics que van tindre lloc prop de la Quaresma de 1238, quan el Rei Jaume I, va arrabassar de les mans dels moros, les terres d'Uixó, que són les que hui conformen la nostra ciutat, este periple va culminar el 9 d'Octubre d'eixe mateix any amb la conquista de València.

S'homenatja al Rei Jaume I i al seu consort Na Violant d´Hongria, encarnada per una "regina" junt amb les seues dames de companyia, per un any, i que cedixen el protagonisme l'any següent. Les activitats que realitza l'A.C. Dames i Cavallers d´Uixó, són actes amb ambientació d'època, la Cercavila de la Conquista, que es representa el dia 9 d'Octubre i sens dubte és l'acte més espectacular, nombrós, popular, participatiu i colorista que organitza l'associació i l'Acte de Nomenament de Na Violant d´Hongria i distinció del Cavaller de l´any.

 

 

 

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Site developed with Drupal