Descobrix La Vall | La Vall d'uixo

Descobrix La Vall

El Municipi de la Vall d´Uixó està situat al sud de la província de Castelló, a la comarca de la Plana Baixa, al costat de la costa mediterrània, a meitat camí entre els aeroports de València i Castelló, i a 10 minuts de la costa i de l'entrada del Parc Natural de la Serra d'Espadà. El principal atractiu turístic de La Vall d'Uixó són sens dubte les Coves de Sant Josep, el riu subterrani navegable més llarg d'Europa.

A la vall del riu Belcaire, especialment al costat de les Coves de Sant Josep, es troben vestigis de presència humana des del paleolític, quan grups de caçadors-recol·lectors van fer de les coves del paratge la seva llar. Ibers i romans es van establir al municipi però hem d'esperar a l'època andalusí perquè es comencés a formar el nucli urbà que ara coneixem. A l'ombra del Castell d'Uixó, que dóna nom a la ciutat, un rosari d'alqueries es distribueixen al llarg de la sèquia que acostava l'aigua de les Coves de Sant Josep, i que segurament van traçar el romans. A partir de la conquesta de Jaume I es consolida la població, que compta amb mercat tots els divendres des de 1310 per privilegi reial, passant a dependre a partir del segle XV del Duc de Segorb en la figura de l'infant Enrique, nebot d'Alfons el Magnànim, que va tenir palau a l'actual plaça de l'Àngel. A partir del segle XVII aquestes alqueries s'unifiquen en dos nuclis urbans, al voltant de les dues parròquies històriques, que marquen la idiosincràsia del poble; El Lloc de Dalt i el Lloc de Baix, la parròquia de l'Àngel i la de l'Assumpció respectivament. Amb el final de les guerres carlines, ja al XIX, la Vall d'Uixó pateix un procés de industrialització al voltant del calçat, que culmina amb la instal·lació de la fàbrica Segarra.

Tota aquesta història fa de la ciutat un important centre de serveis, rica en cultura, diversa i hospitalària.

 

Coves de Sant Josep

Les Coves de Sant Josep són el riu subterrani navegable més llarg d'Europa. Una joia natural única que permet endinsar-se en les entranyes de la Serra d'Espadà a través d'un camí traçat per l'aigua durant mil·lennis. A més d'un paisatge subterrani privilegiat, les Coves de Sant Josep i el seu entorn són un importantíssim enclavament cultural, amb pintures i gravats prehistòrics a l'entrada de la cova, úniques a tota la comarca i declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO o el poblat ibèric de Sant Josep, al costat de l'ermita barroca de la Sagrada Família. Natura, cultura, patrimoni ... Una visita imprescindible, diversa, inclusiva i accessible per a tota la família.

 

Camí de l'aigua

Proposem recórrer el casc urbà seguint el traçat de l'antiga sèquia mare, que parteix de les Coves de Sant Josep. Només enumerar els conjunts patrimonials que ens trobem: Conjunt d'aqüeductes d'Aigualit, d'origen romà, amb molins medievals. Barris d'origen musulmà com l'Alcúdia o Zeneta; torre musulmana de Benizahat; església de l'Àngel, amb frescos del segle XVIII obra de Josep Vergara; Església de l'Assumpció amb una imponent arquitectura neoclàssica, on destaca la torre- campanar, símbol del poble; cases pairals com el Palau de Vivel o la casa del Comte de Ripalda ... A més d'un important patrimoni industrial. Tot això mereix una visita.

 

Turisme familiar, oci i espectacles

Oferim als nostres visitants una interessant oferta per a tota la família: al paratge Coves de Sant Josep hi ha un ampli programa orientat a xiquets, amb demostracions sobre la prehistòria. També compta amb una intensa agenda d'esdeveniments musicals per a tots els públics, on destaca el Singing in the Cave, amb concerts de grups musicals de primera línia que ofereixen els seus concerts dins de la cova. L'Edifici Cultural Leopoldo Peñarroja ofereix una variada programació anual, amb espectacles que van des de l'òpera a concerts de tots els gèneres i actuacions teatrals. Finalment una extensa agenda festiva ofereix un ampli ventall d'esdeveniments per a tots els públics.

 

Turisme actiu i esports

La Vall d'Uixó compta amb una important xarxa de senders, on destaquen els dos homologats; el PR-V-164, que surt de les Coves de Sant Josep i el PR-V-241. A més de conèixer la naturalesa i els valors paisatgístics del municipi, permeten aproximar-se a un important patrimoni militar andalusí i de la guerra civil, a més d'un patrimoni etnogràfic, on destaca l'arquitectura de la pedra en sec. El calendari esportiu compta amb esdeveniments que van des del atletisme, la muntanya o BTT, fins i tot alguns de caràcter regional i estatal: Open BTT XT, Duatlo la Vall d'Uixó, carrera 10K, Cross la Vall, curses de muntanya Pujada a Pipa, Trofeu Ciclista Sant Isidre.

 

Festes, gastronomia i serveis

De març a octubre, gairebé de manera ininterrompuda, es desenvolupa la nostra completa agenda festiva. Dues festes patronals, declarades d'Interès Turístic Nacional, amb un ampli programa d'actes; Falles en març, Penyes en Festes en agost, una interessant Setmana Santa i multitud de festes populars que omplen carrers i places. No falta a cap festa la gastronomia vallera basada en la cuina mediterrània, on destaca el empedrao o dolços com les manjovenes. La ciutat ofereix una gran oferta de restauració per a tots els gustos i butxaques, igual que l'oferta comercial, amb mercat tots els divendres a més de fires anuals, com la Fira Agrícola i Comercial de Sant Vicent.

 

Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Site developed with Drupal